Nigdy nie jesteśmy tak biedni, aby nie było nas stać na pomaganie innym

- Mikołaj Gogol

Fundacja Memento powstała z inicjatywy Macieja Frąckowiaka, który od roku 2001 starał się w swoich okolicach i kręgu zawodowym nieść pomoc medyczną ludziom znajdującym się w potrzebie. Ale to wypadek i ciężka sytuacja, w której się znalazł spowodowały, że postanowił założyć fundację wspierającą potrzebujących.

Jako pacjent stałem się osobą bezrobotną z ograniczonymi możliwościami korzystania ze świadczeń medycznych. Tylko dzięki wsparciu najbliższej rodziny oraz przyjaciół udało mi się przetrwać ten trudny czas. Dzięki tym doświadczeniom zrozumiałem, z jakimi zmaganiami i trudnościami muszą zmierzyć się każdego dnia ludzie bez środków do życia, pozbawieni nadziei oraz perspektyw na wyzdrowienie. Mój powrót do zdrowia i pracy stanowi dziś jedyną i niepowtarzalną w swoim rodzaju skarbnicę wiedzy lekarza, który przebył drogę istnienia na respiratorze, poprzez naukę czytania, pisania, liczenia aż po medycynę kliniczną...

- Lek. med. Maciej Frąckowiak

Jako Fundacja Memento zostaliśmy wpisani do Krajowego Rejestru Sądowego w 2007 roku i oficjalnie staliśmy się organizacją samorządową, posiadającą status organizacji pożytku publicznego.

Misją fundacji jest pomaganie najbardziej potrzebującym – osobom chorym, niepełnosprawnym oraz uzależnionym. Naszą działalność opieramy na terapiach, wsparciu psychologicznym oraz finansowym. Czujemy się również zobowiązani do promowania profilaktyki zdrowotnej, która odgrywa ważną rolę w naszym życiu, a przez wiele osób jest niedoceniania. Poprzez naszą działalność pragniemy dotrzeć nie tylko do osób potrzebujących, ale także tych, którzy chcieliby tę pomoc nieść.

Celem fundacji skupianie wokół Memento ludzi oraz organizacji publicznych i prywatnych, którzy są zainteresowani wspieraniem naszej działalności i przyłączeniem się do grona osób, które będą
z nami współpracować przy niesieniu pomocy. Za priorytetowe uznajemy bezpłatne świadczenia medyczne i rehabilitacyjne, współfinansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego oraz turnusów rehabilitacyjnych dla osób niepełnosprawnych i niezamożnych.